Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Βία στα γήπεδα

Οι πιο επικίνδυνοι οπαδοί στον κόσμο


Θεωρούνται, τουλάχιστον αρκετοί από αυτούς, από τις πιο επικίνδυνες συμμορίες των γηπέδων του κόσμου. Οπαδοί που ο χουλιγκανισμός και η βία κυλάει στο αίμα τους.


 Κάποιοι για το παρελθόν τους, κάποιοι για το παρόν τους, άλλοι για το μέλλον που φαντάζει ιδιαίτερα ακραίο. Η βία ήταν, είναι και θα είναι μέρος του παιχνιδιού. Επεισόδια μπορεί να γίνουν οπουδήποτε. Από έναν αγώνα Γ’ κατηγορίας μέχρι στο πιο μεγάλο ντέρμπι του πλανήτη.

Υπάρχουν όμως συγκεκριμένες ομάδες οπαδών που η φήμη που τους συνοδεύει είναι μεγαλύτερη από τα «κατορθώματά» τους εκτός γηπέδων. Εθνικιστές, φασίστες, αδίστακτοι, βίαιοι. Όλοι τους ευθύνονται για πολλές καταστροφές, μεγάλες καταστροφές και σε κάποιες περιπτώσεις και για θανάτους.

Στη λίστα που ακολουθεί θα βρείτε μερικές τις χειρότερες φάρες οπαδών του πλανήτη. Σίγουρα κάποιοι θα αφαιρέσουν μερικές ομάδες οπαδών και θα προσθέσουν κάποιες άλλες. Αποκλείεται να συμφωνήσουν όλοι σε όλα...

Απαραίτητη σημείωση: Στο θέμα δεν έχουν συμπεριληφθεί Ελληνες οπαδοί.



Ντιναμό Ζάγκρεμπ (Κροατία)
Το πιο σκληροπυρηνικό κλαμπ της κροατικής ομάδας είναι οι Bad Blue Boys, ο πυρήνας του οποίου απαρτίζεται από εκατοντάδες μέλη. Αρέσκονται στο να δημιουργούν επεισόδια και η μεγαλύτερη κόντρα τους με τους οπαδούς του Ερυθρού Αστέρα. Συμμετείχαν ενεργά στα επεισόδια που ήταν η φλόγα για τον εμφύλιο πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας.

Λάτσιο (Ιταλία)
Η ιστορία των Irriducibili είναι μεγάλη σε όλους όσοι ασχολούνται με τα οπαδικά. Γνωστοί για τις ακροδεξιές αντιλήψεις τους, στο παρελθόν είχαν φτάσει στο σημείο να επηρεάζουν ακόμη και τις μεταγραφικές κινήσεις της Λάτσιο. Θεωρούνται άκρως επιθετικοί και αδίστακτοι στις πρακτικές τους.

Σλασκ Βρότσλαβ (Πολωνία)
Οι Πολωνοί είναι από τους πιο επικίνδυνους οπαδούς και στο παρελθόν έχουν κάνει σκηνικά που... έγραψαν ιστορία. Οπως, για παράδειγμα, η μάχη του Βρότσλαβ το 2003. Από την μία πλευρά οι Γκντανσκ και Βίσλα Κρακοβίας, από την άλλη οι Πόζναν και Κρακόνια. Απολογισμός, 229 συλλήψεις και ένας νεκρός.

Γαλατασαράι (Τουρκία)
Τα ντέρμπι με την Φενέρμπαχτσε προκαλούν συναγερμό στην Κωνσταντινούπολη. Τα επεισόδια είναι δεδομένα ενώ πριν δύο χρόνια έφτασαν στο σημείο να επιτεθούν και στους παίκτες της αντιπάλου.

Μίλγουολ (Αγγλία)
Από τις περιπτώσεις που η ομάδα είναι γνωστή λόγω των οπαδών της, η κόντρα των οποίων με αυτούς της Γουέστ Χαμ γέννησε ακόμη και ταινίες. Το μότο τους είναι «σε κανέναν δεν αρέσουμε, δεν μας ενδιαφέρει».

Μπόκα Τζούνιορς (Αργεντινή)
Το ντέρμπι με την Ρίβερ Πλέιτ παίζει να είναι και το πιο επικίνδυνο του πλανήτη. Παράδοση, τιμή, ιστορία και ταξικά θέματα είναι τα συστατικά του ντέρμπι, στα οποία πάντως δεν υπάρχει μόνο κλίμα πολέμου αλλά και εντυπωσιακή γηπεδική ατμόσφαιρα.

Σπαρτάκ Μόσχας  (Ρωσσία)
Από τα πιο παλιά κλαμπ οπαδών στη Ρωσία είναι οι Gladiators της Σπαρτάκ Μόσχας, η μάχη των οποίων με τους οπαδούς της Ζενίτ το 2005 είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει, με περισσότερους από 200 τραυματίες για κάθε πλευρά.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Αγγλία)
Ο πιο παλιός και γνωστός σύνδεσμος της Γιουνάιτεντ είναι ο Red Army. Τα πιο δυνατά τους χρόνια ήταν στα τέλη της δεκαετίας του '80, με τα πράγματα να ηρεμούν όσο πλησιάζουμε στο σήμερα.

Μπαρτσελόνα (Ισπάνια)
Το πιο δυνατό κλαμπ των Καταλανών, οι οποίοι επίσης έχουν ηρεμήσει τα τελευταία χρόνια, ήταν και είναι οι Boixos Nois, μέλη των οποίων έχουν καταδικαστεί και για απειλές, δολοφονίς, ξυλοδαρμούς και εμπόριο ναρκωτικών.

Σπάρτα Πράγας (Τσεχία)
Εχει διάφορα σκληροπυρηνικά κλαμπ, όπως οι Prague Boys, Sparta Young, Falanga. Ο μεγαλύτερους τους αντίπαλος είναι οι οπαδοί της Σλάβια Πράγας και πολύ συχνά γίνονται... καλά επεισόδια.

Αγιαξ (Ολλανδία)
Εχει αρκετά κλαμπ αλλά το πιο δυνατό είναι το F-side. Αυτοί ήταν και οι πρωταγωνιστές μιας επικής μάχης με τους οργανωμένους της Φέγενορντ σε αυτοκινητόδρομο το 1997, με τους αυτόπτες μάρτυρες να λένε ότι ήταν θαύμα το γεγονός ότι δεν υπήρξαν νεκροί.

Βίσλα Κρακοβίας (Πολωνία)
Ο αντίπαλος τους είναι οι συμπολίτες της Κρακόβια Κρακοβίας και τα επεισόδια είναι ρουτίνα σε κάθε μεταξύ τους ντέρμπι. Δυστυχώς, σε αυτή την κόντρα έχουν υπάρξει και νεκροί στο παρελθόν.



Ρέιντζερς (Σκωτία)
Τα ντέρμπι με την Σέλτικ έχουν τη δική τους ιδιαιτερότητα αφού μπαίνει στη μέση και η θρησκεία. Οπως και να έχει, οι οπαδοί της Ρέιντζερς θεωρούνται από τους πιο επικίνδυνους και το 2008 είχαν δώσει μεγάλες μάχες με αυτούς της Ζενίτ, στον τελικό του Europa League στο Μάντσεστερ.

Ντιναμό Δρέσδης ( Γερμανία)
Τα οργανωμένα κλαμπ αριθμού εκατοντάδες μέλη και θεωρούνται από τους πιο επικίνδυνους οπαδούς στη Γερμανία, αφού έχουν τη λογική ότι όλοι είναι αντίπαλοι τους.

Φλαμένγκο (Βραζιλία)
Η πιο δημοφιλής ομάδα της Βραζιλίας, με περισσότερους από 40.000.000 οπαδούς. Η μεγαλύτερη κόντρα είναι με αυτούς της Φλουμινένσε και το 1963 είχαν παρακολουθήσει το ντέρμπι... 195.000 κόσμου, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ. Το πιο δυνατό κλαμπ της Φλαμένγκο είναι το Torcida Jovem-Fla.

Μπεσίκτας (Τουρκία)
Οι οπαδοί της θεωρούνται χειρότεροι και από αυτούς της Γαλατασαράι, με την οποία είναι το ένα ντέρμπι που έχουν. Το άλλο είναι κόντρα στη Φενερμπαχτσέ και είναι το ίδιο επικίνδυνο.

Ερυθρός Αστέρας (Σερβία)
Από τα «χειρότερα» ονόματα στην Ευρώπη, οι οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα θεωρούνται από τους πιο βίαιους, με τα κλαμπ Belgrade Boys και Zulu Warriors να ξεχωρίζουν.

Γουέστ Χαμ (Αγγλία)
Ο Inter City Firm θεωρείται από τα πρώτα, αν όχι το πρώτο, οργανωμένο γκρουπ χούλιγκαν που εμφανίστηκε και η μεγάλη τους κόντρα είναι με τους οπαδούς της Μίλγουολ.

Ζενίτ (Ρωσσία)
Η Αγία Πετρούπολη είναι όμορφη πόλη αλλά οι οπαδοί της Ζενίτ, με μεγαλύτερο σύνδεσμο τους Music Hall, είναι από τους χειρότερους της Ρωσίας, μαζί με αυτούς των ΤΣΣΚΑ και Σπαρτάκ Μόσχας.

Ζυρίχη (Ελβετία)
Η Ελβετία είναι ήρεμη χώρα αλλά οι οπαδοί της Ζυρίχης όχι. Γι' αυτό και υπάρχει πάντα πολύ μεγάλη αστυνομική παρουσία, μέσα και έξω από το γήπεδο, όταν έρχεται η ώρα του ντέρμπι με την Γκρασχόπερς.

Ουνιβερσιτάριο Λίμα (Περού)
Θεωρούνται η ομάδα με τους πιο επικίνδυνους οπαδούς του Περού και από τους πιο επικίνδυνους γενικά της νοτίου Αμερικής. Στο παρελθόν έχουν υπάρξει θάνατοι οπαδών φιλοξενούμενων ομάδων.

Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία)
Weekend Team και The Club of Ultras 18 είναι τα ονόματα των δύο πιο δυνατών κλαμπ της ουκρανικής ομάδας, οι οποίοι θεωρούνται οι χειρότεροι της χώρας τους.

Γιουβέντους (Ιταλία)
 
Οι Drughi,  αριθμούν περισσότερα από 10.000μέλη. Αναφορά, πάντως, γίνεται και στους Viking, ως ένας από τους πιο σκληροπυρηνικούς συνδέσμους.

Φερεντσβάρος (Τουρκία)
Οι χούλιγκαν της ουγγρικής ομάδας βρίσκονται στην 1η θέση της συγκεκριμένης λίστας, με τους οπαδούς της Ουίπεστ να είναι οι χειρότεροι εχθροί τους. Και αυτό αποδεικνύεται σε κάθε ντέρμπι, όπου κυριαρχούν οι μάχες με μπαστούνια του μπέιζμπολ και ό,τι άλλο χρειαστεί.


5 σχόλια:

  1. Είναι λυπηρό να βλέπουμε σε ένα διεθνές άθλημα ομαδικότητας όπως το ποδόσφαιρο να επικρατεί το φαινόμενο του φανατισμού και της βίας. Πόσο μάλλον ακόμα χειρότερο είναι να βλέπουμε μερίδες οπαδών από διάφορες χώρες να συμμετέχουν σε αυτό και ακόμα όπως λέει και το άρθρο να χάνουν τη ζωή τους για ανούσιες αιτίες. Δυστυχώς, συμφωνώ με την δήλωση πως ο χουλιγκανισμός θα είναι μέρος του παιχνιδιού καθώς η εξάλειψη του είναι πολύ δύσκολη, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τον περιορίσουμε με δραστικές λύσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ απόλυτα με την Ευαγγελία με τα όσα είπε είναι πολύ λυπηρό να γίνονται αυτά τα πράγματα σε ένα άθλημα όπως το ποδόσφαιρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε Μάριε επειδή και εγώ ανήκω σε οργανωμένη μερίδα οπαδών κυπριακής ομάδας μπορώ να σου πω ότι καταλαβαίνω το πάθος και την αγάπη που τρέφει ο κάθε οπαδός για την ομάδα του, όμως ποτέ δεν θα καταλάβω την βία στα γήπεδα. Ο οπαδός είναι για να στηρίζει την ομάδα του κυρίως στα δύσκολα και όχι να κάνει επίδειξη δύναμης στους αδύναμους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλτατε Μάριε αλήθεια στα γήπεδα είναι έντονη η βία και ο χουλιγκανισμός και αυτό είναι λυπηρό. Είναι η μάστιγα της σημερινής κοινωνίας που ζούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπορεί να είναι λυπηρό να βλέπουμε τέτοιες εικόνες στα γήπεδα ανά το παγκόσμιο. Αλλά θεωρώ πιο ωφέλιμο να βρούμε την κύρια αιτία που φέρνει τον χουλιγκανισμό στα γήπεδα και να μην κατακρίνουμε κατευθείαν τους οπαδούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή